10 Lucruri pe care nu le știai despre Paște!
Sărbătoarea de Paște, una dintre cele mai vechi sărbători creștine și cea mai importantă zi din an a Bisericii, se apropie cu pași repezi și în timp ce îți faci planuri despre cum să petreci această zi și ce bunătăți să gătești, îți prezentăm câteva curiozități pe care mai mult ca sigur nu le știai.
În primul rând, tu știi cum se calculează în fiecare an data la care se sărbătorește Paștele? Aceasă dată se stabilește în funcție de lună, mai exact, Paștele va fi în prima duminică dupa prima lună plină după echinocțiul de primăvară.
- Cuvântul “Paște” vine din limba ebraică, “pesah” și înseamnă trecere.
- Încondeierea ouălor datează încă din perioada creștină și a apărut prima oara în Ucraina, unde se numește ”pysanka”. În trecut, pentru coloratul lor se foloseau elemente/ingrediente naturale precum coji uscate de ceapă, scoarța de copac, petale de flori și sucuri din plante.
- În procesul de încondeiere a ouălor de Paște se folosește o mică bucată de lemn cu un vârf metalic și liniile și figurile desenate au câte o semnificație aparte. Spirala reprezintă eternitatea, linia verticală simbolizează viața, pe când cea orizontală moartea, iar dreptunghiul semnifică gândirea și cunoașterea.
- În secolul XIX a apărut primul iepuraș de Paște comestibil și era realizat din aluat și zahăr iar în acelasi secol, în Germania, au fost făcute primele ouă de ciocolată.
Cel mai mare ou de ciocolată a fost făcut în Italia iar la data de 16 Aprilie 2011 a fost declarat drept cel mai înalt ou de ciocolată făcut vreodată, astfel intrând și în Cartea Recordurilor. Avea o înălțime de 10.39 m și cântărea 7.200 kg, fiind mai înalt decât o girafă și mai greu decât un elefant.
- S-a făcut un studiu( oare de către cercetatorii britanici? ) și s-a descoperit că 76% dintre oameni mănâncă întâi urechile iepurașului de ciocolată, 5% mănâncă picioarele, pe când restul iau prima îmbucătură din codiță.
- Conform tradițiilor, în Noaptea de Înviere, în Țara Moților, băieții din sat trebuie să ia toaca de la biserică, să o ducă în cimitir și să o păzească. În cazul în care aceasta este “furată”, ei trebuie să cinstească toți sătenii în ziua de Paște.
- În 2007 a fost vândut cel mai scump ou de Paște. Acesta era acoperit cu diamante și a fost vândut cu peste 9 milioane de lire sterline. Oul a fost dăruit de către familia regală rusă unui aristocrat francez, cu ocazia logodnei acestuia. În fiecare oră, din partea de sus a sa, ieșea un cocoșel făcut din bijuterii care bătea din aripi de 4 ori, dădea din cap de 3 ori și cotcodacea o dată.
Oul bijuterie a fost realizat în 1902 de către Karl Faberge în Sankt Petersburg și este al doilea ou ca mărime facut vreodată de Faberge. - Crinul alb este considerat simbolul Învierii și floarea specială a Paștelui, reprezentând puritatea și harul.
- O veche superstiție zice că vei avea noroc tot anul dacă în Ziua de Paște vei purta haine noi.
- Conform credinței, ouăle roșii simbolizează sângele vărsat de Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii și miracolul Învierii Sale, însă acestea pot fi vopsite și în alte culori. Albastrul simbolizează infinitul cerului, universului și implicit face trimitere la viața veșnică, verdele simbolizează revenirea naturii la viață iar galbenul este culoarea recoltei, belșugului, grâului copt.
Indiferent că alegi să faci ouă roșii sau multicolore, cozonac sau pască, Paștele este una dintre cele mai frumoase sărbători și are darul de a aduce familia împreună.
Articol realizat de Ana Băloiu.