Curiozități despre Mărțisor

01/03/2021 by

als-hora200_extra Știai că abia din secolul 18-19 au început să fie folosite culorile roșu cu alb pentru șnur, până atunci mărțișorul fiind negru cu alb? Se spune că cei care îl poartă la mână nu se vor îmbolnăvi întregul an, vor avea noroc și vor fi protejați.

Pe vremuri, dacii purtau la gât mărțișoarele care erau confecționate din pietricele albe și roșii. Culoarea roșie semnifica sângele, soarele și vitalitatea femeii iar culoarea albă reprezenta limpezimea apelor și întelepciunea bărbatului. Împletirea celor două culori în șnur exprima armonia dintre cei doi. Aceste mărțișoare erau considerate amulete, se credea că aduc frumusețe și fertilitate și erau purtate până înfloreau copacii și apoi erau agățate de crengi.
Obiceiul acesta a rămas până în zilele noastre când mărțișorul se poartă până la data de 31 Martie și se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, pentru a avea parte de noroc.

În perioada 1-9 martie, în funcție de data nașterii, se alege o “babă“, o zi și se spune că așa cum va fi vremea în ziua respectivă, așa este și firea omului sau așa va fi și restul anului pentru el.

Din popor se zice că obiceiul “babelor“ a venit de la Baba Dochia. Aceasta ar fi fost o bătrână care avea o noră pe care, la data de 1 Martie, a trimis-o la râu să spele o lână foarte murdară, foarte neagră și nu avea voie să se întoarcă până când aceasta nu era albă ca neaua. Fata a întâlnit un tânăr, pe numele sau Mărțișor, care i-a oferit o floare albă și i-a spus să spele cu aceasta. Lâna s-a curățat și s-a albit complet iar când baba Dochia a văzut floarea în mâna fetei, crezând că a venit primăvara, a plecat cu oile pe munte punând pe ea 9 cojoace.

1174833-6039496f652c7-1_extraPe munte, Dochia a fost nevoită să se dezbrace de câte un cojoc în fiecare zi, întâmpinând vreme caldă sau rece sau ploioasă. Când în sfârșit a rămas fără cele 9 cojoace, a venit gerul și a înghețat-o. Dumnezeu atunci a transformat-o în stâncă o dată cu oile sale, pentru a rămâne amintire și se spune că acestea sunt “Babele” din munții Bucegi.

Pe 1 Martie, in regiunea Moldovei si Bucovinei, femeile ofera martisoare barbatilor, pe cand In Bulgaria sarbatoarea se numeste Martenita si primesc martisor pana si animalele, pentru a fi protejate de boli.

Cel mai lung martisor din lume avea lungimea totala de 584.6 metri  si a fost realizat in America de catre 2 designeri romani, din jad, agat, coral rosu, perle si cristale, toate montate pe pene de strut, de paun si pe dantela.

Luna Martie este luna dedicata femeii. Mama, sotia, sora sau fiica, sarbatoreste femeia din viata ta si arata-i aprecierea si iubirea daruindu-i un martisor traditional sau unul inedit, pe care nu il va putea uita multa vreme!

Articol realizat de Ana Băloiu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arhivă
March 2021
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Blog FashionUp
Tot ce trebuie să știi despre fashion, real brands și smart shopping!
Contact