De Dragobete iubește românește

25/02/2021 by

Una dintre cele mai frumoase tradiții ale poporului român, Ziua de Dragobete se sărbătorește în fiecare an, în toată țara, la data de 24 Februarie. Este o zi dedicată iubirii și îmbrățișărilor și fiind o sărbătoare românească, cea mai întâlnită expresie este “ De Dragobete iubește românește”.

Dragobete, care era fiul Dochiei, a primit la naștere patru daruri deosebite de la patru ursitoare de seamă: de la primăvară a primit iubirea, vara i-a dăruit dulceața fructelor și căldura dragostei, toamna i-a dat un fluier, pentru a înveseli și a încânta oamenii cu ale sale cântece, pe când iarna i-a oferit un veșmânt alb, cu sclipiri ca de diamant. Grație acestor daruri, reușea să seducă fiecare tânăra pe care o întâlnea, devenind astfel mai târziu un simbol al dragostei și al iubirii.download

Sărbătoarea de Dragobete se mai numește și Năvalnicul, deoarece, conform legendei, dupa moartea sa s-a transformat într-o plantă numita năvalnic(sau limba cerbului), planta care este folosită la descântece de dragoste și care primăvara poate fi gasită în toate poienile.

Chiar și în zilele noastre, obiceiul în unele zone din țară este ca tinerii necăsătoriți să se îmbrace în straiele “ bune “, cele de sărbătoare și să meargă la cules de ghiocei și viorele, flori care apoi vor fi așezate la icoane. Pe drumul de întoarcere, fetele încep sa fuga spre sat, în timp ce băieții aleargă pe urma lor, încercând și sperând să prindă fata care le este dragă. Dacă reușesc să își prindă aleasa, aceștia îi “ fură “ o sărutare în văzul tuturor celor din sat care participa la sărbătoare, sărut care simbolizează legământul lor pe durata întregului an sau chiar un fel de logodnă. De la acest obicei vine zicala arhicunoscută “ Dragobetele sarută fetele”.

Mai apoi, după ce se usuca florile care au fost puse la icoane, în ziua de Sânziene sunt aruncate pe o apă curgătoare, în ideea de a alunga toate relele sau cum ne place nouă să spunem “ cele rele să se spele, cele bune să se adune”.

În alte zone, păstrând același obicei ca și de Bobotează, fetele tinere, nemăritate, își pun busuioc sfințit sub pernă pentru a-și visa ursitul.

Indiferent ce tradiție sau obicei alegi să păstrezi în această zi, fă din ea una specială și IUBEȘTE ROMÂNEȘTE alături de jumătatea ta!

 

Articol realizat de Ana Băloiu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arhivă
February 2021
M T W T F S S
« Oct   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog FashionUp
Tot ce trebuie să știi despre fashion, real brands și smart shopping!
Contact