Venera Arapu: “Vocația se cere întrupată”

27/11/2019 by

venera-620x420

Designer de talie internațională, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu, Venera Arapu a studiat la Paris și ulterior a lucrat o perioadă de un an de zile la casa Givenchy, în perioada Alexander McQueen. 

În prezent, este lector doctor la Universitatea Națională de Arte București, dar și lector la DallesGO, unde susține cursul de Fashion Business și le dezvăluie tinerilor tainele acestei fascinante meserii.

Ce anume v-a determinat să deveniți designer vestimentar și ce considerați că v-a oferit această profesie?

Meseria de designer, la fel ca oricare altă meserie artistică, este una vocațională, iar la baza ei stau talentul și pasiunea. Acestea se cer manifestate când se află în sufletul oamenilor, iar când ies de acolo se împlinesc în diverse forme de artă. Vocația se cere întrupată.

Să faci ceea ce îți oferă bucurie, împlinire și să ai satisfacția recunoașterii și pe cea materială. Aceasta îți oferă întotdeauna bucurie și satisfacția acestui « făcut », satisfacția drumului…

Atunci când un tânăr designer pornește pe acest drum, el trebuie să își asume faptul că nu întotdeauna va avea și reușită financiară! Personal mă consider norocoasă că mi-a adus și această satisfacție a succesului, poate pentru că am avut șansa să mi construiesc un parcurs mai degrabă extern, internațional, într-un sistem care mi-a permis să evoluez..

Cea mai mare plăcere trebuie să rămână bucuria parcurgerii drumului, zi de zi, căci cine îl face cu pasiune și plăcere nu muncește o zi în viața lui. Acest lucru nu are preț! Pentru mine acesta a fost cel mai important lucru pe care mi l-a oferit această meserie.

Ce designeri români sau internaționali apreciați și de ce?

Îmi este mai simplu să vorbesc despre designerii internaționali, punctual, tocmai pentru a putea să explic de ce.

Dintotdeauna l-am admirat pe Alexander McQueen, pentru creativitatea și extravaganța sa. Cred că este unul dintre cei mai vizionari designeri și mă bucur că am avut șansa să lucrez alături de el, la un moment dat.

Îl admir pe Nicolas Ghesquiere în special pentru perioada sa Balenciaga, atunci când a fost 100% el însuși: excentric, curajos, original. L-aș menționa printre favoriții mei pe Raf Simons pentru acuratețe.

Pe Martin Margiela (poate că l-aș vrea numărul 2), pentru simplitate și inovație.

Pe Demna Gvasalia pentru excepționala sa intuiție, pe Miuccia Prada pentru impecabila identitate de brand de-a lungul uneia dintre cele mai longevive activități. Nu aș uita nici de Phoebe Philo, considerată singura femeie designer în galeria «marilor» acestei meserii.

Pe Yamamoto, pe Rey Kawakubo, pentru puterea lor de a penetra o piață ocupată de moda occidentală.

Pe colegii mei, designerii români, îi apreciez pentru puterea de care dau dovadă când își fac meseria într-un loc din care a lipsit dintotdeauna un sistem funcțional, care să le permită să funcționeze corect și de creativitatea de care dau dovadă.

De-a lungul timpului, v-au impresionat anumite colecții vestimentare în mod deosebit?

Desigur. Pista de dans pe care au evoluat manechinele în 2004, Delivrance, Alexander McQueen.

Dansul lui Shalom Harlow, manechin, în 1999, colecția La Mort du cygne / McQueen. Fantastica lume subacvatică, Atlantida / SS 2009 – McQueen,

Colecția All Black – Viktor & Rolf, în care totul, de la haine și fețele manechinelor, pielea mâinilor, era complet negru.

Care sunt lucrurile care vă inspiră în creația vestimentară?

Fac parte dintre designerii care găsesc inspirație oriunde se află, în viața de zi cu zi. Nu am recurs niciodată la surse de inspirație tradiționale ca cele istorice sau culturale. M-am bazat mai mult pe propria intuiție, având mereu grijă să fiu bine informată cu privire la ceea ce au făcut alții mai mari ca mine în acest domeniu.

Nu mi-a fost niciodată greu să ‘’atac’’ o nouă colecție, căci principiul meu este că orice se poate face bine!

Există anumite piese vestimentare care considerați că nu ar trebui să lipsească din garderoba unei femei?

Rochia neagră, little black dress, cămașa albă bărbătească, jeans-ul perfect, paltonul camel de cașmir, fusta cigarette, puloverul col-roule, T shirt-ul alb simplu în numeroase exemplare, stiletto-ul negru, sandaua cu barete foarte fine…

Ce piese vestimentare sau accesorii vă plac în mod deosebit?

Îmi plac deopotrivă atât piesele clasice, cât și cele foarte șocante. Îmi place modul în care se scot reciproc în valoare. Am o adevărată colecție de: pantaloni de trening, bascheți, pălării (ce-i drept nu prea le port, dar îmi place să le adun), căciuli de toate felurile și culorile, ciorapi și șosete.

Ce vor afla cursanții care vor veni la cursul de Fashion Business pe care îl susțineti la DallesGo?

Vor afla cum se face un business corect în fashion, la modul cel mai aplicat, nu doar în teorii sterile și termeni importanți pe care nu-i pricepe nimeni prea bine.

Vor afla tips-urile unei meserii pe care o cunosc sub toate unghiurile ei, de la a face până la a vinde aici și în străinătate.

Vor afla foarte multe adevăruri: care sunt capcanele acestei meserii, cum să nu piardă bani, ce greșeli să nu facă niciodată, cât de scump pot costa greșelile în meseria noastră, câte sacrificii implică, dar și câte bucurii poate oferi. Vor afla că dacă nu ești bine pregătit nici măcar nu trebuie să îți treacă prin cap să încerci ceva, că doar vei pierde timp și resurse, că fără să respecți un plan nimic nu va funcționa și că talentul nu e nicidecum suficient.

Vor înțelege dacă a fi designer și antreprenor este sau nu menirea lor.

Următorul curs pe care îl voi susține pentru DallesGO o să fie unul foarte practic și de aplicat, fiind vorba de un curs de design vestimentar PRO, de acompaniere și supervizare a două colecții succesive, care se vor lansa pe piață în anul 2021.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arhivă
November 2019
M T W T F S S
« Sep   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Blog FashionUp
Tot ce trebuie să știi despre fashion, real brands și smart shopping!
Contact