Stil masculin: Cum alegi cămașa perfectă (ghid complet)

05/04/2016 by

Cămășile bărbătești sunt printre cele mai importante și purtate piese din garderoba anumitor bărbați. Deși pare simplu de ales și de purtat, cămașa trebuie aleasă cu grijă! De ce? Pentru a te asigura că vei purta o cămașă potrivită!

sursa foto: Pinterest
sursa foto: Pinterest

Cum reușești acest lucru? Trebuie să fii atent la detaliile cămășii, precum: tiparul cămășii (slim sau regular), dimensiunile (guler, lungime mâneci, lățime spate, lungimea cămășii), calitatea materialului, gulerul și manșetele acesteia. 

Ce fel de cămașă îți dorești?

Primul lucru pe care trebuie să îl știi înainte de a cumpăra o cămașă este tipul de cămașă de care ai nevoie. Îți trebuie o cămașă de birou sau de una de zi, mai smart casual? Sau o cămașă pentru plajă, la mare? Este important și știi exact, pentru că în funcție de acest răspuns, următorii pași se pot schimba.

top-skl1961sz_extra
Cămașă elegantă TOP SECRET – FashionUP! (click pe poză pentru preț)
top-skl1948gr_extra
Cămașă smart-casual TOP SECRET – FashionUP! (click pe poză pentru preț)

Ce mărime ți se potrivește?

Când alegi o cămașa trebuie să fii atent la două dimensiuni: lățimea spatelui și lărgimea gulerului. Lățimea cămășii trebuie să îți ofere libertatea de a te putea apleca și de a face mișcări lejere cu mâinile. Iar lărgimea gulerului trebuie să îți permită să respiri în voie atunci când îl închizi; în mod normal, după ce l-ai închis ar trebui să mai ai spațiu pentru două degete.  

Ce material alegi?

Când vine vorba de materiale, iată o regulă extrem de simplă: ÎNTOTDEAUNA alege materiale naturale! Stai departe de sintetice, indiferent de calitatea acestora (în zilele noastre, din păcate, toți retailerii mari încep să introducă combinații și mixuri sintetice în produsele lor). Dacă ai nevoie de o cămașă pentru birou, alege o cămașă din bumbac, subțire sau gros, în funcție de sezon. Dacă vrei o cămașă de vară, poți alege un mix între bumbac și in.

Cămașă Lee Western - FashionUP! (click pe poză pentru a vedea prețul)
Cămașă Lee Western – FashionUP! (click pe poză pentru a vedea prețul)

Cum vrei să arate cămașa?

Acum că am terminat cu toate detaliile tehnice ale cămășii, hai să ne orientăm spre aspectul ei. Uni, dungi sau carouri? Totul depinde de ce preferi și de scopul cămășii (unde și când o porți). Fiecare are un stil care îl ghidează la fiecare nouă achiziție, dar în același timp trebuie să tineti cont și de corpul vostru, pentru că nu întotdeauna puteți purta orice fel de tipar sau design.

Guler: rigid sau moale? Clasic sau Open Collar? Button Down? Ceremonie? La fel ca la design-ul materialului, trebuie să alegi în funcție de preferințe și de rolul cămășii. Dacă vrei o cămașă pentru birou, un guler mai rigid (clasic) este cea mai bună alegere, mai ales dacă vrei să porți și o cravată. În schimb, dacă porți rar cravată și nu îți place când gulerul stă ridicat, atunci alege un guler button down, unde colțurile sunt prinse prin nasturi, de cămașă. Ai nevoie de o cămașă la care vei purta papion? Atunci gulerul de ceremonie sau “rândunică” este perfect!

Manșete:  dreaptă – teșită – rotundă? Butoni? Experimentează! Mergi la o petrecere mai stilată? Atunci o cămașă cu manșetă dublă, cu butoni, este alegerea perfectă. În rest, fie că e de birou sau smart casual, oricare manșetă, dreaptă, teșită sau rotundă se va potrivi stilului tău.

Buzunare: cu sau fara? Foarte rar este indicat să porți o cămașă cu buzunar la piept. Un astfel de buzunar strică armonia și linia pieptului. Și în majoritatea cazurilor nu are niciun scop, pentru că nu îl folosim! Doar dacă ești inginer îți recomand buzunar la piept, dacă nu, evită astfel de cămăși!

Nasturi și butoniere: în ton sau contrast? În magazine, majoritatea cămășilor vor avea nasturii și butonierele în ton, ceea ce pentru cămășile de birou este ok. În schimb, dacă vrei ceva mai interesant, pentru o ținută smart casual, atunci vei avea ceva mai mult de căutat, până să găsești cămăși cu nasturi și butoniere diferite.

O cămașă poate fi purtată în nenumărate feluri! O poți purta cu cravată, la o întâlnire de afaceri, o poți purta cu o pereche de jeans și un sacou, cu mânecile suflecate, la o pereche de pantaloni casual, sau pe plajă, cu un cocktail în mână. De aceea, cămașa merită o atenție deosebită atunci când o cumperi!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arhivă
April 2016
M T W T F S S
« Mar   May »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Blog FashionUp
Tot ce trebuie să știi despre fashion, real brands și smart shopping!
Contact