Vara este perioada aceea minunată din an, care ne face, parcă, să ne trezim la viață. Partea cea mai bună vine atunci când, chiar dacă ești plecat în concediu sau doar te relaxezi într-un hamac în propria grădină, ai mai mult timp de citit și cu siguranță o priveliște frumoasă. Când eram copii, sosirea verii însemna joaca cu prietenii de dimineață până seara, revederea bunicilor și petrecerea unei părți considerabile din vacanță la țară, dar și citirea unor cărți ,,de-o vară”, care și-au pus amprenta asupra oamenilor care suntem astăzi. Ei bine, de ce să nu ne petrecem zilele de vară într-un mod relaxant și productiv?
Fie că ai de gând să citești la plajă, la munte sau acasă, noi ți-am pregătit 11 titluri de cărți pe care să le savurezi dimineața la cafea, să le ,,devorezi” ca desert la prânz sau să le citești relaxându-te seara, după cină alături de un pahar de vin.
Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez
Una dintre cele mai emoționante și frumoase povești de dragoste din literatura universală. Dar este mai mult decât o carte despre dragoste, este genul de carte care te va zdruncina și care îți va schimba felul în care privești dragostea și oamenii. În timpul lecturii, o avalanșă de sentimente va năvăli asupra ta de la prima pagină citită, care îți va tăia resprația și care te va purta într-o cursă de jumătatea de veac pentru a găsi fericirea supremă.
Florentino Ariza se îndrăgostește fulgerător de Fermina Daza pe când amândoi aveau 20 de ani. Aceștia trăiesc o pasională poveste de dragoste, numai că viața îți rezervă uneori surprize… Când Florentino află că Fermina urmează să se căsătorească cu un doctor bogat, simte că viața lui s-a sfârșit. Deși reușește să-și găsească echilibrul, dragostea pe care acesta o poartă Ferminei rămâne la fel de puternică în tot acest timp. După 50 de ani Florentino îi declară iubirea Ferminei, dar oare are șansa unui nou început? Vă las pe voi să descoperiți!
Zahir de Paulo Coelho
Zahir înglobează stări de spirit, perspectivă asupra existenței, iubire și forță a destinului, conturând universul cărții de față. Romanul autorului Paulo Coelho este povestea unui scriitor care descoperă că, având totul, este posibil să nu-ți mai rămână nimic. Protagonistul cărții este un romancier răsfățat de soartă și de public, care trăiește în inima Parisului, sub lumina reflectoarelor. Dar, Esther, soția acestuia, ziaristă și corespondentă de război, dispare într-o fostă Republică Sovietică. Răpire? Asasinat? Nimic din toate acestea, ci o criză existențială, din care Esther încearcă să iasă alături de un prieten.
Femeia la treizeci de ani de Honore De Balzac
Pe fontul războaielor napoleoniene, romanul prezintă viața unei frumoase doamne din înalta societate franceză. Destinul personajului principal se croiește după iubirea pe care o primește și o dăruiește. Personajul principal, marchiza Julie d’Aiglemont, se căsătorește din dragoste cu un ofițer, dar își dă seama curând de lipsa de pasiune a acestuia. Se îndrăgostește de un lord englez și are apoi o relație adulterină cu un tânăr diplomat francez. Timpul trece, iar copiii ei mor pe rând. Marchiza își cedează averea ultimei sale fiice și moare după ce încearcă zadarnic să o oprească pe aceasta să întrețină o relație extraconjugală cu fratele ei vitreg.
Maitreyi de Mircea Eliade
Romanul introduce cititorul în lumea fascinantă a Indiei, a obiceiurilor și a tradițiilor orientale. Eroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian, Surendranath Dasgupta, trăiește o dragoste mistică cu autorul cărții. Acțiunea are loc în Calcutta anilor 1930, Eliade (Allan) locuind în casa lor, ca „ucenic” al acestui savant. Deși la început el nu simte decât repulsie pentru Maitreyi, se îndrăgostește iremediabil de aceasta. Fata îi impărtășește sentimentele dar nu îi mărturisește dragostea, aceasta reflectându-se în faptele sale. Dasgupta refuză căsătoria lor, alungându-l pe Eliade, care, îndurerat, se refugiază în Himalaya pentru o vreme ca pustnic, în timp ce Maitreyi este supusă pedepselor crudului ei tată și se mărită forțat.
Mândrie și prejudecată de Jane Austen
,,Mândrie și prejudecată” este celebrul roman scris de Jane Austen. Romanul are ca temă principală orgoliul de clasă al domnului Darcy și prejudecata domnișoarei Elizabeth Bennet. Elizabeth face parte dintr-o familie modestă și are patru surori. Toate au ca scop găsirea unui bărbat cu care să se căsătorească, pentru a-și depăși condiția și pentru a-și ajuta, ulterior, părinții. Povestea începe când liniștea familiei Bennet este tulburată, într-un mod pozitiv, de sosirea domnului Bingley, un tânăr prezentabil, și a prietenului său, domnul Darcy, un celibatar chipeș. Cu această ocazie, Elizabeth si Mr. Darcy se întâlnesc pentru prima dată. Prima întâlnire fiind una cu „scantei”, creând rapid între ei o vizibilă antipatie. Dar de la ură la dragoste nu este decât un pas. Însă drumul până acolo e pavat cu întâmplări ce te vor ține cu sufletul la gură și te vor face să te atașezi de personajele principale.
Inteligența emoțională de Daniel Goleman
Dezvoltarea inteligenței emoționale are loc încă din copilărie, prin punerea unor baze pe care se poate construi, ulterior, personalitatea adultului. Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluție ulterioară în psihologie, prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul său ne explică că în momentul în care ne înțelegem sentimentele, situația în care ne aflăm devine mai limpede. Ba chiar descoperim un nou mod de a privi lucrurile.
De veghe în lanul de secară de J. D. Salinger
După mai mult de 50 de ani de la apariție, cartea ,,De veghe în lanul de secară” rămâne căpătâiul adolescenței. Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum, în adolescență, și a căror părinți s-au născut, probabil în aceeași perioadă ca și romanul, este faptul că trec prin aceleași episoade, angoase precum Holden Caulfield. Doar că el nu folosea atât de des cuvântul ,,cool” și nu naviga pe internet. Cu siguranță, această carte și-a păstrat prospețimea odată cu trecerea timpului.
Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini
Cartea ,,Vânătorii de zmeie” este romanul de debut al afganului-american Khaled. O carte extrem de emoționantă despre prietenia a doi băieți, Amir și Hassan, fiul stăpânului și fiul servitorului, de etnii și religii diferite, într-o țară sfâșiată de situația politică instabilă.
Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson
În carte este prezentată lumea exotică a Nigeriei, cu senzațiile, culorile și mirosurile care o definesc, o iubirea maternă, o dragoste familială pe fundalul tensiunilor sociale, o poveste emoționantă scrisă cu empatie și cu o forță uriașă. O poveste în jurul căreia Christie Watson a zugrăvit portretul unei lumi sfâșiate de conflicte religioase, de rasă și de apartenența socială.
Minciuni pe canapea de Irvin Yalom
Își poate pierde un psihiatru mințile? Uite o întrebare bună! Dacă o femeie dornică de răzbunare hotărăște să joace rolul de pacientă neajutorată, un psihanalist poate fi păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacienților? Ernest Lash este tânărul psihanalist care ignoră sfaturile mentorului său și Caroline Leftamn este femeia convinsă că Ernest este motivul pentru care soțul ei a părăsit-o. Oare răzbunarea ei va fi dulce? Te lăsăm pe tine să afli!
- Tatuatorul de la Auschwitz
”Tatuatorul de la Auschwitz” se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă. Dar există și o poveste de dragoste. Povestea de dragoste dintre Lale si Gita este înduioșătoare și cu totul aparte, care ne demonstrează că iubirea poate învinge chiar și în cele mai neprielnice condiții. Postafața cărții este scrisă de copilul lor, Gary, născut în 1961, în libertate.