Când vine vorba de pantofi, unii bărbații sunt la fel de atenți și de pasionați ca tipele! Ei sunt, în schimb, puțin mai pragmatici în legătură cu îngrijirea acestora, astfel că seara, când ajung acasă, își pun pantofii pe sanuri și îi dau cu cremă: primul motiv e rațional, pentru că ajută la rezistență, dublat de dorința ca pantofii să arate mereu exemplar.
Un pantof de calitate, bine îngrijit, poate rezista până la două decenii. Rațiunea estetică are ca argument principal eleganța. Pantoful purtat și îngrijit corespunzător va fi mult mai atrăgător decât unul scos din cutie și va servi drept o adevărată carte de vizită a stilului celui care îl poartă.
Pentru un pantof îngrijit corespunzător nu este nevoie de mult efort, ci mai degrabă de a respecta o anumită listă de reguli:
- Cea mai importantă și simplă regulă: o pereche de pantofi nu se poartă niciodată două zile la rând. Pielea pantofului are nevoie de timp pentru a se reface după o purtare. Daca vei purta o pereche de pantofi zilnic, riști să grăbești momentul în care vei fi nevoit să o arunci.
- Încearcă să eviți șosetele sau ciorapii din materiale sintetice! Vei transpira în timpul purtării. Chiar dacă sunt mai costisitoare, alege materiale naturale, ca bumbacul sau lâna.
- Când încalți pantoful, este recomandat să folosești un încălțător! Așa nu vei mai forța pielea și pantoful, când încerci să ne introduci piciorul, mai ales partea din spate.
- Când descalți pantoful, trebuie mereu să îți dezlegi sireturile și să le lărgești, pentru a putea scoate piciorul fără niciun pic de efort și fără să forțezi pantoful. Sub nicio formă să nu te descalți folosindu-te de celălalt picior!Click pe poză pentru a vedea prețul și mărimile acestui model de pantofi!
- Indicat, pentru a menține forma pantofului, este ca, după fiecare folosire, să pui pantofii pe sanuri din lemn. În primul rând, acesta va menține forma pantofului și va relaxa pielea. Apoi va absorbi atât transpirația cât și mirosul din urma purtării, menținând interiorul pantofului curat pentru următoarea purtare.
- Când ajungi acasă după o ploaie serioasă, este recomandat să lași, cel puțin o zi, pantofii la uscat. Evită să îi lași lângă o sursă de căldură, chiar dacă acesta va fi primul reflex, pentru că pielea se poate usca și crăpa, în timp.
- Iarna, când vrei să cureți sarea, care apare inevitabil pe pantofi, poți folosi o cârpă și o soluție din apa și oțet, iar la final să îi pui pe sanuri și să îi lași 24 ore, să se usuce și să își revină.
- Când știi că nu vei purta o perioadă îndelungată un pantof (mai ales la schimbarea anotimpurilor) atunci este recomandat să îi ștergi cu o cârpă, să îi dai cu cremă, să îi învelești în husa lor (preferabil dintr-un material textil) și să îi depozitezi într-o cutie pentru când va fi din nou momentul să îi porți.
- Pantofii trebuie curățați temeinic, o dată la câteva purtări, cu o cremă potrivită pentru culoarea lor, cu o perie specifică și, la final, lustruiți cu o cârpă.
- Cumpără întotdeauna pantofi în care te simți comfortabil și care se potrivesc pe piciorul tău. Astfel, atât pantofii cât și picioarele tale nu vor avea de suferit în timp! Și nu va trebui să îți cumperi prea des alte perechi de pantofi, fiindcă ceilalți s-au stricat prematur.
Un pantof bine întreținut și elegant va fi întotdeauna o carte de vizită pentru orice bărbat!
Mai știți și alte sfaturi referitoare la îngrijirea pantofilor din piele?