Obiceiuri și tradiții de Paște în diferite zone ale țării
Vopsitul sau încondeiatul ouălor, drobul, mielul sunt nelipsite de pe masa de Paște, însă, în funcție de zona țării, această sărbătoare are diverse obiceiuri și tradiții.
În anumite zone din Transilvania, în Sâmbăta Mare, băieții împodobesc mici brazi cu panglici colorate și seara, după lăsatul întunericului, aceștia se furișează în curțile fetelor de măritat pentru a le agăța brazii la poartă. Fetele, deoarece pândesc toată noaptea la ferestre, vor ști a doua zi care este cel pe care trebuie să îl “răsplatească” cu ouă roșii și cozonac.
În Apuseni, în Țara Moților, în noaptea de Înviere, toaca de la biserică se duce în cimitir unde este păzită de băieții tineri. În cazul în care ea va fi furată, aceștia vor fi “pedepsiți” în ziua de Paște, fiind nevoiți să dea o masă mare, cu mâncare și băutură, din care se vor înfrupta atât “hoții”, cât și “păgubașii”. Dacă toaca nu a putut fi furată, “hoții” vor fi aceia care vor trebui să dea ospățul.
În jurul Brașovului, în Țara Bârsei, se face o petrecere mare la care se strânge întreaga comunitate, fiind cunoscută și sub numele de obiceiul Junii Brașovului. Tinerii, organizați asemeni cetelor de călușari sau grupurilor de colindători, strâng ouă de la fetele tinere și apoi se merge către Pietrele lui Solomon, loc unde se va face un picnic și vor avea loc întreceri. Una dintre cele mai cunoscute probe din această zi este aruncarea buzduganului.
În Maramureș, în dimineața zilei de Paște, copiii cu vârsta până în 9 ani, merg la vecini să vestească Învierea Domnului, fiecare primind din partea gazdelor câte un ou roșu. Se spune că în această zi, prima persoană care îți va trece pragul trebuie să fie un băiat, pentru a-ți merge bine tot restul anului.
În Moldova, în noaptea de Înviere, fetele de măritat trebuie să spele clopotnița bisericii cu apa neîncepută și a doua zi dimineață să se spele pe față cu această apă. Tradiția spune că acestea vor rămân frumoase tot anul și vor fi curtate de baieți pentru măritiș.
Flăcăii trebuie să meargă cu flori la casele fetelor pe care le îndrăgesc, iar acestea, pentru a le confirma împărtășirea sentimentelor, trebuie să le ofere un ou roșu.
În zorii zilei de Paste, în Muntenia, se pun câte două ouă, unul roșu și unul alb și câțiva bănuți într-un bol cu apă. Copiii și tinerii trebuie să se clătească pe față cu apa și să își atingă obrajii cu aceste ouă pentru a avea un an îmbelșugat și sănătos.
După cum spune o vorba românească, “câte bordeie, atâtea obiceie” și chiar dacă păstrezi sau nu vreo tradiție sau vreun obicei, în această zi păstreaza-ți sufletul curat și liniștit și fii alături de cei dragi.
Sărbători fericite și luminate!
Avem traditii foarte frumoase, atat de paste cat si de Craciun! Uneori imi doresc sa ma fi nascut in zonele acestea cu traditie…