Istoria pantofilor cu toc

07/09/2016 by

Să porți o pereche de pantofi cu toc ți se pare un lucru obișnuit, nu-i așa? Îți fac picioarele să arate mai lungi, fundul mai tonifiat și îți dau un plus de încredere. Reprezintă arma pe care o folosesc toate femeile atunci când vor să emane feminitate și senzualitate. Dar te-ai întrebat vreodată cine a inventat tocurile și cui ar trebui să îi mulțumim?

image

Ei bine, lucrurile nu sunt atât de simple. În istorie nu există un nume căruia să îi fie atribuită această invenție, pentru că tocurile există încă din cele mai vechi timpuri, iar cel mai interesant lucru cu privire la ele este faptul că nu femeile au fost primele care le-au purtat, ci bărbații! Surprinzător, nu? Există însă o explicație logică la baza acestei afirmații. Tocurile au devenit cunoscute în secolul al XV-lea, în Persia, și erau purtate de bărbații care călăreau, mai exact de soldați. Așa cum astăzi ele reprezintă o armă de seducție, în acele timpuri erau considerate arme în adevăratul sens al cuvântului. De ce? Pentru că îi ajutau pe soldați să îsi mențină poziția în timp ce trăgeau cu arcul de pe cai.

1111_0

Mai târziu, în secolul al XVI-lea, pantofii cu toc au devenit cunoscuți în Europa și au fost adoptați de bărbații din clasele înalte ale societății care le purtau pentru a-și arăta supremația și virilitatea. Regele Franței, Louis al IV-lea, este una dintre cele mai cunoscute personalități masculine din istorie care a purat pantofi cu toc. Având doar 1,63 m, regele a apelat la acest truc din dorința de a arăta mai înalt și mai impunător. Tocurile purtate de acesta erau întotdeauna roșii și ajungeau la o înălțime de până la 10 cm.

59908d19a41010c6cc902f2ea58387de

Primele femei care au început să poarte tocuri au fost curtezanele (prostituatele) din perioada Renascentistă. Pentru că scopul lor era să le ofere plăceri bărbaților, erau singurele care aveau acces la lumea acestora și singurele care le puteau împrumuta din obiceiuri. Spre deosebire de femeile obișnuite, curtezanele aveau voie să bea, să fumeze, să citească și să poarte tocuri.

788ee1754608a679dfd24fec1594c43d

După revoluția franceză ( 1789-1799) moda tocurilor a dispărut pentru a se evita discriminarea socială și asemănarea cu vechea aristrocrație. Atât femeile, cât și bărbații au revenit la pantofii cu talpă joasă.

slide_7524_99844_large

După cel de-al Doilea Razboi Mondial, au existat perioade în care tocurile au fost la modă și perioade în care s-au purtat mai mult tocurile foarte mici sau pantofii cu talpă joasă. Tocurile înalte, așa cum le știm noi astăzi, au devenit la modă în anii 1980-1990. De-a lungul timpului, tocurile au avut diverse forme și mărimi, de la cele groase și pătrățoase, la cele conice și mai apoi la cele cui.

În zilele noastre, pantofii cu toc au fost ridicați la rang de artă și sunt nelipsiți din garderoba femeilor din toată lumea. Și cu toate că nu sunt cele mai comode încălțări, merită orice sacrificiu pentru sentimentul de încredere și feminitate pe care îl dau atunci când sunt purtați.

Dacă ți-a plăcut articolul și ai chef de shopping, găsești modele de pantofi cu toc pentru toate gusturile aici.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Arhivă
September 2016
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Blog FashionUp
Tot ce trebuie să știi despre fashion, real brands și smart shopping!
Contact